ברכות על בחירתך לחיות וללמוד רפואה (או כל מקצוע אחר) באחת מהערים היפות באירופה – פראג! בטח יש לך מלא שאלות ואין לך מושג איפה באמת להתחיל. אז במיוחד בשביל זה עמלתי וכתבתי את כל הדברים שהכי חשוב לדעת לפני שמתחילים לחיות בפראג – החל מהויזה ועד איזו אפליקציה להזמין איתה אוכל.
לימודים
ויזת לימודים
אם לא שפר עלייך מזלך ואין באמתכתך דרכון אירופאי, אל חשש! תהליך הוצאת הויזה וחידושה מתיש ומייגע – ובדיוק בגלל זה אני חושבת שחשוב להתחיל במה שצריך לעשות על מנת להקל עליך כמה שיותר!
אם יש באפשרותך להוציא דרכון אירופאי הגיע הזמן להתחיל את התהליך כבר אתמול! אם לא, ניתן להוציא ויזת לימודים עבור שנתיים רצופות ללא כל אישור מיוחד (רק לוודא שכל הדברים נעשים עבור שנתיים ולא שנה אחת: ביטוח, אישורי כספים וכו’).
- פקולטה ראשונה – קשה עד כמעט בלתי אפשרי לקבל אישור לימודים העולה על שנה (בלתי אפשרי בשנה הראשונה והשנייה), צריך למצוא את המזכירה ביום ממש טוב כדי להצליח.
- פקולטה שלישית – בשנה הראשונה ככל הנראה לא יינתן אישור לימודים העולה על שנה בשל סכנת נשירה, אך החל משנה שנייה ניתן לקבל אישור לימודים באופן חופשי.
לפני הכל – מה שצריך לעשות הוא קודם כל לקבוע פגישה במשרד הפנים דרך הלינק הבא.
חשוב לשים לב שכל המסמכים שלך חייבים להיות המסמכים המקוריים ולא העתקים מודפסים, אחרת הם יאלצו אותך לחזור פעם נוספת עם המסמכים המקוריים ולבזבז עוד זמן על הגעה למקום.
אם זו פעם ראשונה שלך, עליך להביא את הדברים הבאים –
- טופס בקשה – באתר ניתן למצוא את הטופס, יש למלא אותו לפני ההגעה למקום.
- מסמך זיהוי – דרכון (חשוב לוודא שיהיה תקף ל-15 חודשים לפחות, אחרת זה קצת מסבך).
- 2 תמונות פספורט
- אישור לימודים – אישור מהאוניברסיטה על התחלת הלימודים בצ’כיה (ניתן לקבל אישור לימודים לשנתיים).
- אישור מגורים – חוזה שכירות המוכיח מגורים בצ’כיה, אם אין לך עדיין אחד כזה ניתן לבקש אישור שהייה במעונות שיהווה מיקום זמני עד שיחתם חוזה שכירות. אם הוויזה תיעשה לשנתיים יש לוודא שהחוזה תקף לשנתיים או לשלוח לאחר שנה את החוזה החדש בדואר.
- הוכחת ממון – הוצאת מסמך מהבנק המאשר שסכום הכסף המונח בבנק נכון לשנת 2022 עבור שנה אחת הוא – 110,260 CZK, ניתן לאמת זאת על ידי מעבר לקישור הבא. אם הוויזה תהיה לשנתיים חשוב להכפיל את כמות הכסף בבנק.
- ביטוח בריאות – רכישת ביטוח בריאות דרך VZP, חשוב לוודא שהביטוח הנרכש יהיה Comprehensive health insurance EXCLUSIVE. אם הוויזה תהיה לשנתיים חשוב לרכוש ביטוח ל-24 חודשים.
אם עליך רק לחדש ויזה, אז אלו הדרישות –
- טופס בקשה – באתר ניתן למצוא את הטופס, יש למלא אותו לפני ההגעה למקום.
- מסמך זיהוי – דרכון (חשוב לוודא שיהיה תקף ל-15 חודשים לפחות, אחרת זה קצת מסבך).
- 2 תמונות פספורט
- הוכחת ממון – הוצאת מסמך מהבנק המאשר שסכום הכסף המונח בבנק גבוה פי שתיים ממה שצריך עבור ויזה לשנה אחת. נכון לשנת 2022 הסכום הדרוש עבור שנה אחת הוא – 110,260 CZK, ניתן לאמת זאת על ידי מעבר לקישור הבא.
- ביטוח בריאות – רכישת ביטוח בריאות דרך VZP, חשוב לוודא שהביטוח הנרכש יהיה Comprehensive health insurance EXCLUSIVE. אם הוויזה תיעשה עבור שנתיים חשוב לבחור לבטח ל-24 חודשים.
- אישור לימודים – בקשת אישור לימודים מהאוניברסיטה (עבור שנתיים).
- מקום מגורים – חוזה שכירות המוכיח כתובת, אם הוויזה תעשה לשנתיים כדאי כבר מראש לחתום עם בעל הדירה על חוזה לשנתיים ולמסור את החוזה המקורי בפגישה.
- בולים – את הבולים ניתן לקנות בכל סניף דואר (Česká pošta), חשוב שיהיו על סך 2,500 CZK.
היכן כדאי ללמוד?
לפחות בתחילת שנת הלימודים הראשונה שלך כדאי לנסות כל מיני מקומות למידה שונים כדי לוודא מה המתאים לך ביותר.
אילו מקומות למידה קיימים בפראג?
- אוניברסיטה – בפקולטה השלישית ניתן ללמוד במתחם האוניברסיטה עצמה בקלות. בין אם זה בקומה השישית, בחדר השקט בקומה השנייה או בספרייה.
- ספרייה – למידה בספרייה יכולה להיות חוויה מאוד מפקסת וגם חברתית. ישנן ספריות רבות המפוזרות בכל רחבי פראג שניתן לפקוד כמעט בכל יום ולהתרשם מהן.
- NTK – זוהי ספרייה ענקית הממוקמת לאחר הנהר שבה לומדים סטודנטים רבים ממקצועות שונים. בתקופות מבחנים זהו מקום מאוד עמוס, אבל בדרך כלל במהלך השנה קל למצוא מקום וללמוד בשקט. כאן אפשר למצוא את מיקום הספרייה.
- Cafedu – זהו בית קפה האהוב במיוחד על סטודנטים לרפואה (ועוד) מכל הפקולטות, הוא פתוח 24/7 ומאפשר למידה באווירה של בית קפה. זו גם הזדמנות נהדרת להכיר חברים חדשים. למיקום בית הקפה ניתן ללחוץ כאן.
- בבית – אם ניסית את כל האופציות הבאות ולא התחברת, כנראה שלמידה בבית תתאים לך יותר. בין אם זה בבית שלך או בבית של חברים שווה לנסות ולבדוק באיזה מקום קל לך להגיע לריכוז מקסימלי.
- שילוב של כל הנקודות מעל – אנחנו לא בהכרח חייבים להתחתן חתונה קתולית עם אף אחד ממקומות הלמידה השונים, ולרוב דווקא שילוב שלהם יפיק ממך את המיטב.
כרטיס סטודנט ISIC
אחד הדברים הראשונים שחשוב לעשות לפני הכל הוא להוציא כרטיס סטודנט שיאפשר לך לקבל המון הנחות בהמשך הדרך ובהמשך הסידורים שעליך לעשות.
חשוב להביא –
- דרכון או תעודה מזהה.
- ניתן לשלם באשראי (מעדיפים על מזומן).
- מצטלמים במקום (אין צורך בתמונת פספורט), בכל מקרה כדאי לבוא כשנראים טוב כי התמונה היא לנצח.
ישנם מספר מקומות בהם ניתן להוציא את הכרטיס (כדאי לבוא כמה שיותר מוקדם משום שבמקרים רבים יש תורים ארוכים) –
- Charles University card service at the CU Point –
- מיקום – Celetná 13, Prague 1.
- שעות פתיחה – שני עד חמישי 9:00-12:00 ו-12:30-18:00; שישי 9:00-12:00 ו-12:30-16:00.
- הזמנת תור – ניתן לעבור לאתר זה.
- Card service centre at the CU Faculty of Law –
- מיקום – Curieových 7, Prague 1, הסניף נמצא בקומת קרקע בחדר 34.
- שעות פתיחה – שני עד חמישי 9:00-12:30 ו-13:00-16:30; שישי 9:00-13:00.
- אין אפשרות להזמין תור.
- Card service centre at the Faculty of Mathematics and Physics –
- מיקום – Ke Karlovu 3, Prague 2, הסניף נמצא בקומת המרתף השנייה (מינוס 2) בחדר M (חדר 266).
- שעות פתיחה – שני עד חמישי 9:00-12:00 ו-12:30-16:00; שישי 9:00-12:00 ו-12:30-15:00.
- אין אפשרות להזמין תור.
כדי לקרוא עוד פרטים על כל אחד מהמקומות כדאי לך לעבור לאתר הזה.
כסף ותשלומים קבועים
בחירת בנק
בפראג קיימים בנקים רבים שרובם מציעים תוכניות די דומות. בכל מקרה חשוב לשים לב כשנרשמים לשירותיו של הבנק התוכנית שתיבחר תהיה חשבון סטודנט זר שבו לרוב יכלל חשבון קרונות וחשבון מט”ח (אירו או דולר).
- KB – ניתן לבחון את התוכנית שלהם כאן. בתור סטודנטים תקבלו הנחה בהצגת ISIC בעת ההרשמה לחשבון. היתרון הגדול של חשבון אצלם הוא האפשרות להמיר מט”ח בפורטל מיוחד באתר (e-trading) במחירי שוק (לא מחירי בנק) בלי הצורך ללכת פיזית ולהמיר כספים בצ’יינג’. החיסרון היחיד בעיני הוא שכדי לפתוח חשבון צריך המון מסמכים – אישור לימודים, חוזה שכירות, 2 תעודות מזהות (ולא ISIC לא תקף, אז צריך נניח דרכון ורישיון ישראלי).
- Raiffeisenbank – ניתן לקרוא מה הם מציעים כאן. אחד הבנקים הפופולרים ביותר בין הסטודנטים הישראלים פה בפראג – הוא נגיש מאוד, קל לפתוח חשבון, יש אפשרות לחשבון קרונות ומט”ח וקל להעביר אליו כספים. ניתן לפתוח חשבון חיסכון על הכסף שנמצא בעו”ש.
- Česká Spořitelna
- UniCredit Bank
יש עוד רבים אחרים, הייתי ממליצה לעשות סקר שוק – לראות מה כל בנק מציע וללכת עם ההצעה המתאימה ביותר לצרכים שלך. בעת בדיקה זו חשוב לשים לב לעניין הגיל, לעיתים חלק מהחשבונות יפתחו רק אם בעלי החשבון מתחת לגיל 26 (מבחינת הצ’כים סטודנטים יכולים להיות רק עד גיל זה, אחר כך הם כבר לא קיימים).
בנוסף, ישנם בנקים בהם ניתן לפתוח חשבון חיסכון על הכסף שנמצא בעובר ושב – כדאי לפתוח בתחילת השנה וככה באופן פסיבי להרוויח כסף בלי יותר מידי מאמץ.
החלפות כספים (צ’יינג’)
בינתיים המטבע הרשמי במדינה הוא הקרונה (CZK), חשוב לשים לב שישנם המון גנבים ותרמיות שנועדו להונות אותך ולגנוב את כספך. הצ’יינג’ המומלץ ביותר עם יחסי ההמרה הטובים ביותר שראיתי הוא Praha Exchange הנמצא בכתובת Jindřišská 12, Prague 1.
מציאת דירה ושכירות
למצוא דירות בפראג הרבה יותר כיף ונעים מלמצוא דירות בארץ – המחירים הרבה יותר נוחים, הדירות הרבה יותר יפות והתקרות הרבה הרבה יותר גבוהות.
אז איך עושים את זה?
- דירות מפה לאוזן בין ישראלים – אפשר ורצוי לחפש דירות/חדרים פנויים בין הישראלים שלומדים בפראג. לרוב הכל מתפרסם בפייסבוק ואפשר למצוא את זה די בקלות. בנוסף, הרבה יותר קל לסמוך על מה שנאמר וגם לא כולל דמי תיווך.
- מתווכים – ישנם מתווכים רבים שמוכרים מאוד בין הישראלים ועוזרים למצוא דירות טובות, לתרגם חוזים ולהקל על ההתאקלמות באזור.
- מיכאל – 420-774093300
- גלי – 420-736641770
- לוסי – info@sffczech.cz | http://www.sffczech.cz
- אתרים – ישנם מספר אתרים מומלצים שאפשר למצוא בהן דירות טובות. חשוב לדעת שלרוב המציאה באתר מלווה בתשלום דמי תיווך (בדרך כלל בגובה שכר דירה של חודש אחד).
- קבוצות פייסבוק – ישנן המון קבוצות שונות בפייסבוק המוקדשות לחיפושי דירות בפראג, חלקן מנוהלות על ידי מתווכים וחלקן כוללות פוסטים מאנשים המחפשים שותפים או מחליפים ללא דמי תיווך.
תחבורה ציבורית
התחבורה הציבורית בפראג היא אחת הטובות בעולם – גם מבחינת זמינות וגם כי כל אמצעי התחבורה מכוסים על ידי כרטיס אחד.
גם כאן ה-ISIC שימושי והוא מאפשר לסטודנטים עד גיל 26 לקבל גישה לכלל התחבורה הציבורית לשנה במחיר מצחיק של 1,280 CZK (את הכרטיס ניתן להוציא בתחנות המטרו הגדולות). לאלו שעברו את הגיל ומשתמשים באופן סדיר בשירותי התחבורה הציבורית כדאי לבדוק מה היקף השימוש בתחבורה הציבורית ולבחור בהתאם –
- קניית כרטיס לשנה על סך 3,560 CZK.
- קניית כרטיס לשלושה חודשים על סך 1,480 CZK.
- רכישת כרטיסים באופן שוטף בהתאם לצורך – ניתן לרכוש אותם באפליקציה של PID, על הטראם עצמו, בתחנות מטרו או בסמס 90206.
טקסט לסמס | זמן | תעריף כולל מע”מ |
---|---|---|
DPT42 | 90 דקות | 42 CZK |
DPT31 | 30 דקות | 31 CZK |
DPT120 | 24 שעות | 120 CZK |
DPT330 | 72 שעות | 330 CZK |
* חשוב לדעת שאם רוכשים כרטיס בסמס לוקח להודעת האישור כ-2 דקות להישלח, לכן אם עולה פקח הוא ידע אם שילמת בזמן או לא – אם לא ניתן לקבל קנס של 1,000 CZK!!
חברת סלולר
לעומת השוק הישראלי, השוק האירופאי לא פתוח כל כך לתחרות ולכן המחירים המוצעים הם גבוהים מאוד ביחס לצ’כיה ואפילו ביחס לארץ.
החברה הפופולרית ביותר היא וודהפון, כשהיא גם היחידה המאפשרת הנחות סטודנטים בהצגת ISIC – גם כאן סטודנטים הם כאלה רק עד גיל 26.
כמה דברים שחשוב לדעת –
- חשוב להוציא את ה-ISIC לפני שקונים את הסים כדי שהנחת הסטודנט תיכנס לתוקף!
- בעת פתיחת החשבון יבקשו ממך לשלם 2,000 CZK פיקדון לכ-4 חודשים שיחזרו לך ויכסו את ההוצאות ברגע שיעבור זמן הפיקדון.
- ניתן להפקיד כסף מהבנק בחשבון של וודהפון כדי לחסוך התעסקות חודשית עם התשלום, כלומר להפקיד 2,000 קרון שיחסכו התעסקות ל-4 חודשים הקרובים (מה שמושלם בחודשי הקיץ).
חברת אינטרנט
לכל בניין יש תשתית שונה המאפשרת חיבור לחברת אינטרנט אחרת, לכן חשוב לבדוק מה התשתית אליה מתחבר הבניין שלך.
החברות המציעות שירותי אינטרנט הן –
קניות ורכישות
הנחות סטודנט
כרטיס הסטודנט הבינלאומי (ISIC) יכול לסייע לך לחסוך די הרבה כסף והוא טומן בחובו המון הנחות שוות שיכולות להקל קצת על המעמסה הכלכלית של הלימודים פה.
רק כדי להראות כמה שוות לפעמים יכולות להיות ההנחות –
- ארוחה במקדונלדס הכוללת ביג מק, שתייה גדולה וצ’יפס גדול תעלה רק 120 קרון, שזה פחות מ-20 שקלים בעת רכישה במסעדה.
- בין 10-20% הנחה ברכישת כרטיסי נסיעה ב-Flixbus.
- הנחות שוות בסניפי KFC בעת רכישה במקום.
- 25% הנחה על מוצרי פיליפס.
- עוד המון הנחות שוות שכל הזמן משתנות ומתחלפות.
לפני כל רכישה שתתבצע כדאי לבדוק כאן אם אין אילו הנחות שוות שיכולות בקלות להוריד עלויות.
הקניות שלך בסופר שוות יותר
בין אם ליבך עם טסקו או אלברט, חשוב לדעת שהשימוש בכרטיס המועדון שלהם יכול לזכות אותך בהנחות מטורפות לאורך זמן והקטנת ההוצאות במעמד הקנייה.
כל פעם שתתבצע קנייה ויסרק כרטיס המועדון שלך, יצברו נקודות שאותן ניתן יהיה לפדות על מנת להוריד את סכום הקנייה הבאה. בנוסף, באפליקציות השונות יש המון מבצעים שווים לחברי מועדון שיכולים גם הם לסייע להוזיל את הקנייה שלך.
חשוב לדעת שטסקו מאפשרת להוסיף את כרטיס המועדון גם לחשבונך באתר שלהם, משמע גם קניות אינטרנטיות (שלרוב יהיו גדולות) יספרו כחלק מהנקודות שלך ותהיה אפשרות לפדות את הנקודות בקנייה הבאה.
- אלברט – Můj Albert | Albert
שקיות רב פעמיות
שקיות עולות כאן כסף, מומלץ להביא שקיות רב פעמיות מהבית ולחסוך את כאב הראש של לרכוש כל פעם שקית חדשה במעמד הקנייה. לי בתיק תמיד יש שקית כיס קומפקטית שמאפשרת לי להיות מוכנה לכל מצב של רכישה לא מתוכנתת. זה גם חוסך המון כסף לאורך זמן וגם מקל על כל חווית הקניות – בייחוד אם החלטת שלא לעמוד בקופה אלא לבצע רכישה קטנה בקופה לשירות עצמי.
המקום היחיד שאני מכירה שמחלק שקיות ללא שום תשלום הוא כמובן פריימרק – גן העדן לישראלים.
הזמנות מאמזון
מעולם ההזמנות מאמזון לא היו קלות יותר וזולות יותר! אין צורך יותר להזמין מאמזון ארה”ב, עכשיו ניתן להזמין ממספר חנויות אמזון שונות שיאפשרו לרכישות שלך להגיע הרבה יותר מהר ובהרבה יותר זול.
חנות האמזון הגדולה ביותר היא אמזון גרמניה והיא גם המומלצת ביותר, בדרך כלל המוצרים מגיעים סופר מהר וגם אם יש בעיות הם יסדרו אותן בקלות כל עוד מציגים את הבעיה לנציגי השירות.
משלוחים ואוכל
שלושת החברות הגדולות המספקות שירותי משלוחי מזון הן – Bolt food, Wolt ו-Dáme jídlo.
אני ממליצה להוריד את האפליקציות של שלושת החברות ולהשוות מחירים. עד כה המועדפת עלי ביותר היא Bolt food שכל הזמן מציעה הנחות של 20-50% במגוון רחב של מסעדות ומשלוחים חינמיים. ככל שהזמנתי יותר ההנחות נשארו לזמן רב יותר וזה גם כלל איפוס של מחיר המשלוח.
תמיד כדאי לוודא בין כל מזמיני האוכל אם יש מישהו בעל הנחה שווה יותר, כי קרו מספר מקרים בהם לי היו 30% הנחה ולחברים היו 40% הנחה, ואז כמובן שהזמנו מהם.
מקווה שהמדריך הזה עזר לך לעשות קצת סדר בין כל הדברים השונים שצריך לדעת כשמגיעים לחיות בפראג, שיהיה בהצלחה!