הלימודים אמורים להיות בעדיפות הראשונה שלנו אבל לא תמיד קל לשלב אותם עם החיים האמיתיים, בייחוד אם התחלת ללמוד רפואה בחו”ל. היום קיימות אינספור הסחות דעת, בד בבד גם קל יותר מאי פעם להגיע למצב של למידה יעילה כאשר משתמשים בכלים הנכונים – יש אינספור אפליקציות לכל צורך שרק אפשר להעלות. איך אפשר לאזן את הכל ולהצליח ללמוד באופן פרודוקטיבי? כאן ניתן לקרוא את השנקל שלי על הכלים שעזרו לי, ויכולים גם לעזור לך להפוך את תהליך הלמידה לטוב יותר.
שימוש בענן לגיבוי קבצים
בניגוד לזמנים עברו, כיום רוב החומרים הלימודיים נמצאים במרחב הדיגיטלי – כמו מצגות, מאמרים, סיכומים ועבודות הגשה. כדי להימנע ממצבים מביכים שבהם עבודות קריטיות ומסמכים חשובים אינם ניתנים לגישה בדיוק ברגע שצריך אותם, חשוב שתהיה מערכת שתאגד את כלל החומרים ותוכל לסייע בדיוק ברגעים המתסכלים האלו.
נניח שהשעה היא 22:00 והלפטופ שלך בדיוק החליט שזה הזמן להחזיר את נשמתו למחשב הגדול בשמיים, אבל הדד ליין להגשת העבודה (שהיא רק 75% מכל הציון בקורס) הוא 23:59. העבודה הייתה כבר כמעט מוכנה רק היה צורך בתיקונים קטנים לקראת הסוף, אבל עכשיו אין לך בכלל גישה למה שעבדת עליו כל כך קשה בכמה ימים האחרונים. הדרך לביצוע חרקירי קטנה ממה שהיית רוצה להודות בו, אבל בכל מקרה צריך לשקול גישות אחרות קודם – לשלוח מייל למתרגל שיתן לך עוד קצת זמן כי יש לך מחשב עם רגישות לחיים? להתחיל לכתוב את זה מחדש מהטלפון רק כדי שיהיה משהו שאפשר לשלוח בזמן אם אי אפשר לקבל הארכה?
למה להיכנס לכל הסרט הזה מלכתחילה? למה לא לשמור את כל הקבצים שלך נגישים מכל מכשיר בכל זמן ומכל מקום כדי למנוע מצבים כאלה נוראיים? במיוחד בשביל זה ישנן כמה תוכנות המאפשרות לך סינכרון של כל הקבצים שלך וקבלת גישה אליהם בכל רגע נתון, גם ובעיקר אם, מכשיר אחד כשל.
Google Drive
מבחינתי התוכנה הטובה והקלה ביותר לשימוש עבור שמירת ואחסון קבצים לשימוש שוטף.
היתרונות הגדולים של המוצר הזה הם –
- רובם המוחלט של האנשים משתמשים בחשבון גוגל, כך שאין צורך לפתוח חשבון במיוחד.
- הגרסה החינמית מאפשרת שימוש ב-15gb. יתרה על כך, במסגרת הלימודים ניתן לקבל גישה לחשבון גוגל מטעם האוניברסיטה שמספק נפח בלתי מוגבל לשמירת קבצים בחשבון האוניברסיטאי.
- השימוש במוצר מאוד פשוט ואינטואיטיבי.
- ניתן להשתמש במגוון רחב של גרסאות במספר גדול של מכשירים – אתר אינטרנט, אפליקציה, תוכנה להורדה.
iCloud
קל מאוד לשימוש עבור אנשים שמשתמשים במכשירי אפל למיניהם ומאפשרת סנכרון מוחלט בין המכשירים השונים באקוסיסטם שאפל יצרה.
OneDrive
חלק מן האוניברסיטאות בחו”ל עדיין לא שמעו על הפלא שנקרא גוגל דרייב ומאפשרות לסטודנטים שלהם גישה לאחסון מסמכים במערכת ענן שמייקרוסופט יצרה בחינם. קל לשמור שם קבצים שונים שנמצאים במחשב והגישה מהמכשיר הנייד קלה גם היא באמצעות האפליקציה.
בניית כרטיסיות למידה ושינון
שינון זה חלק בלתי נפרד מהמון תוכניות לימוד ומקצועות שונים. לכן, בין אם החלטת ללמוד רפואה או כל מקצוע אחר הדורש את זה, ככל הנראה כרטיסיות הן הדרך הטובה ביותר להפוך את כל התהליך לקצת יותר קל.
עולם משתמשי הכרטיסיות מתחלק באופן גס לשני סוגי אנשים – אלו שמתחברים יותר לפשטות של הקוויזלט ואלו הנהנים מהגמישות שהאנקי מקנה להם. באופן אישי, אותי אפשר למצוא כחברת כבוד בקבוצה הראשונה (באופן מפתיע בתור חובבת טכנולוגיות שונות).
אם לא הכרת עד עכשיו אף לא אחד מהשמות שציינתי, הגיע זמני לספק קצת רקע על שתי התוכנות המצוינות האלה ומה היתרונות והחסרונות הנלווים לכל אחת.
Quizlet
קוויזלט היא פלטפורמה המאפשרת לכל אדם ליצור כרטיסיות לימוד וירטואליות בפשטות ובמהירות. היא מאפשרת עבודה באופן אינטואיטיבי יחסית – אין צורך לחשוב יותר מדי על איך עובדים איתה ואין צורך בהורדת תוספים מיוחדים. בנוסף, קלות שיתוף הכרטיסיות מצחיקה ובלינק אחד ניתן לשתף כל אדם בכרטיסיות שיצרת בלי שיצטרך להירשם במיוחד לאתר או להוריד איזושהי אפליקציה או תוכנה מסוימת.
בשורה התחתונה – פשטות היא שם המשחק.
החיסרון הבולט ביותר (שגם נובע מהיתרון הגדול ביותר שלה) הוא היעדר הגמישות. לא ניתן להגדיר זמני חזרה מסוימים, את כמות הפעמים שניתן לחזור על שאלה מסוימת או להסתיר חלקים שונים בתמונה ולנסות לענות על שמותיהם. דבר שלעיתים מקשה על גיוון תהליך הלימוד והופך אותו לשבלוני מדי.
קישורים רלוונטיים –
- לאתר – Learning tools, flashcards, and textbook solutions | Quizlet
- להורדה באפסטור – Quizlet: Learn with Flashcards on the App Store (apple.com)
- להורדה בגוגל פלי – Quizlet: Languages & Vocab – Apps on Google Play
Anki
בעוד שהקוויזלט קלה ואינטואיטיבית לשימוש, האחות הגדולה האנקי מסובכת יותר ובעקבות כך מספקת גם המון הזדמנויות חדשות ומעניינות לשינון ולמידה.
האנקי מתבססת על העובדה שכולנו שוכחים, ויותר מזה שקיימת עקומת שכחה נורמלית הניתנת להפרעה באמצעות שינון לסירוגין (spaced repetition). כלומר ככל ש”נפריע” יותר לעקומת השכחה הנורמלית על ידי שימוש בכרטיסיות, כך נוכל לזכור יותר חומר.
החיסרון הבולט ביותר של התוכנה נובע גם הוא מיתרונה – הגמישות שהאנקי מאפשרת גורם לתהליך יצירת הכרטיסיות להיות מסובך ולא ברור. כלומר, נדרש זמן ומאמץ על מנת ללמוד איך לתפעל את התוכנה ולהוציא ממנה את המקסימום. ניתן להיעזר באדם אחר שמכיר את התוכנה ויכול לסייע ולהסביר אך לא תמיד יש לאותו האדם את הזמן להקדיש למשימה זו.
קישורים רלוונטיים –
- לאתר – Anki – powerful, intelligent flashcards (ankiweb.net)
- להורדה באפסטור – AnkiMobile Flashcards on the App Store (apple.com)
- להורדה בגוגל פלי – AnkiDroid Flashcards – Apps on Google Play
- גרסת הדפדפן – Account Login – AnkiWeb
בניית לוחות זמנים
החיים הסטודנטיאלים בדרך כלל מאוד עמוסים – הלימודים יכולים להיות ארוכים ומעייפים, העבודה דורשת הקצבת זמנים ואסור לשכוח את החברים. כדי שתהיה לך את האפשרות לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה חשוב שיהיה מקום שיכיל בכל זמן נתון מה את התוכניות שלך קדימה וימנע מצבים מביכים שבהם שני אירועים חשובים מתנגשים.
חשוב לדעת שלא משנה איזה סוג של לוח שנה יש באמתחתך, כל עוד הצלחת למצוא היגיון בשיגעון שלך הכל בסדר. כדאי לוודא שלוח השנה מסוגל לייבא לוחות שנה ממקומות אחרים ולהציג אותם, שניתן לייצא לוחות שנה ושחווית השימוש שלך מצוינת.
Google Calendar
לוח השנה של גוגל מאפשר סינכרון וייבוא של כל האירועים ולוחות השנה ההשונים שלך בין מגוון מכשירים – המחשב, הטאבלט והטלפון. לא משנה אם יש לך אייפון והמחשב מריץ בכלל ווינדוס, קל לגשת אל המידע בלי יותר מדי בעיות או סיבוכים.
קישורים רלוונטיים –
- לאתר – https://calendar.google.com/
- להורדה באפסטור – Google Calendar: Get Organised on the App Store (apple.com)
- להורדה בגוגל פלי – יומן Google – אפליקציות ב-Google Play
iCalendar
רבים הסטודנטים המחזיקים במכשירים של אפל או שמשתמשים בלוח השנה המובנה באייפון. בסופו של יום כל לוחות השנה לא שונים רבות אחד מהשני. כן לדעתי חשוב לשים לב שהחסרון הגדול של לוח השנה הזה על לוח השנה של גוגל הוא שקשה ולא תמיד נוח להתחבר אליו דרך המחשב, אבל ניתן לסנכרן אותו עם לוח השנה של גוגל ולבטל את החסרון הנ”ל.
ניהול זמני למידה – טכניקת פומדורו
אחת השיטות הפשוטות והיעילות שאני מכירה לניהול זמן היא טכניקת פומדורו. זאת שיטה פשוטה ביותר המאפשרת לך להתרכז במשימה העומדת מולך ולמנוע דחיינות מיותרת ומסייעת בצמצום הסחות דעת.
אם לא נתקלת במונח זה אי פעם לפני כן, אסביר מה ההיגיון בשיגעון בגדול – הרעיון מאחורי הטכניקה הוא לפרק את תהליך הלמידה או את זמן העבודה ליחידות זמן מובנות הכוללות הפסקות ידועות מראש.
באופן קלאסי הטכניקה מתבצעת באופן הבא –
- שלב 1 – בחירת משימה/קיבוץ משימות קטנות.
- שלב 2 – כיוון שעון העצר על 25 דקות.
- שלב 3 – עבודה על מרוכזת על המשימה שהוגדרה.
- שלב 4 – לקחת חמש דקות הפסקה.
- שלב 5 – חזרה על שלבים 1-4 ארבע פעמים, ולאחר מכן לקיחת הפסקה ארוכה יותר של 15-30 דקות.
בגדול כל טיימר פשוט יעבוד, אפליקציה המיועדת ומותאמת לטכניקה יכולה להפוך את הטכניקה הקלילה והפשוטה הזו לאפילו פשוטה יותר ולספק לך את האפשרות להתרכז אך ורק במשימה המונחת מולך. אפליקציה ייעודית יכולה לחסוך את הצורך בכיוון שעון העצר כל פעם מחדש על הזמן הדרוש ולחסוך התעסקות מיותרת.
באילו כלים ניתן להשתמש על מנת להקל על השימוש בטכניקה?
- Pomodor – אתר אינטרנט ייעודי לשיטה המאפשר מיקוד של אורך הזמנים השונים עבור צרכיך. בנוסף האתר מאפשר בדיקת סטטיסטיקות שונות על אופי ההתרכזות שיכולות לסייע לך להבין איך להשתפר במיקוד.
- Forest – אפליקציה מקסימה וכיפית שהופכת את כל התהליך להרבה יותר נעים. בזמן שהקצבת לריכוז יצמח עץ או צמח מסוים, אם קורה מצב ויצאת מהאפליקציה אותו עץ ימות. האפליקציה הפכה את הטכניקה ליותר משחקית. החיסון היחיד שהיא כרוכה בתשלום, אבל גם הוא חד פעמי ונמוך יחסית. בנוסף, היא מספקת תוסף חינמי לכרום.
- סרטונים ביוטיוב – אם אין לך כוח להתעסק עם אפליקציות ואתרים שונים וגם ככה היוטיוב פתוח על מוזיקת LoFi או קולות של גשם, כדאי לדעת שישנם שעוני פומדורו גם שם שיכולים לסייע. ניתן למצוא דוגמה בקישור הבא.
מסמכים הניתנים לעריכה און ליין במכשירים שונים
בעידן הנוכחי שבו כל חיינו נמצאים במרחב הוירטואלי צריך גם להעביר את עבודת הצוות לעולם זה. כך יהיה ניתן בקלות רבה לשתף פעולה ולהוציא תוצרים ברמה גבוהה במאמץ שהוא יחסית מינימלי.
נגמרו הימים בהם שולחים הלוך ושוב קובץ וורד מסכן עם תיקונים באדום ומקווים שהאדם שאליו נשלח יועיל בטובו להפנים אותם. כיום ניתן לעבוד יחד בלייב על אותו הקובץ ולראות את השינויים נעשים מול העיניים, מה שמאפשר שיח יעיל ופואה גם אם לא ניתן לשבת זה לצד זו בחיים האמיתיים.
Notion
אם מעולם לא שמעת על הכלי הנהדר הזה, אז עכשיו זו ההזדמנות. באופן אישי אני מאוד אוהבת את הפלטפורמה ואת כל הסיכומים הלימודיים שלי ניתן למצוא שם. בגדול, זהו כלי חינמי המאפשר לעשות הכל במקום אחד באמצעות בנייה והתאמה אישית של הפלטפורמה לצרכים שלך מכל כלי – מחשב, אייפון, טאבלט.
עבורי היא מאפשרת יצירת מעין ויקיפדיה אישית שבה ניתן לחבר בין כל המידע באופן אסתטי ויעיל.
מלבד זאת ניתן גם –
- לנהל משימות ופרויקטים
- לאחסן קבצים
- לשמור ולנהל רשימות, פתקים, מסמכים
- לנהל אוספים וארכיונים
- ליצור בסיסי ידע ומדריכים
כיום לפרסום פוסט זה הפלטפורמה אינה תומכת באופן רשמי ברישום מצד ימין לשמאל, לכן ניתן להתקין תוסף חיצוני המאפשר העברה של הטקסט לצד ימין אותו – קישור לתוסף.
קישורים רלוונטיים –
- לאתר – Notion – One workspace. Every team.
- להורדה באפסטור – Notion – notes, docs, tasks on the App Store (apple.com)
- להורדה בגוגל פליי – Notion – notes, docs, tasks – Apps on Google Play
המוצרים של גוגל – Google docs, Google sheets, Google Slides
כל המוצרים הללו אמורים להיות מוכרים לך כבר די הרבה זמן, בכל זאת רציתי לציין אותם משום שהם מאפשרים הקלה משמעותית על איכות החיים שלי כסטודנטית וכבר זמן רב (שעבורי לפחות) הם מחליפים באופן די מוחלט את הצורך בשימוש ב-Office של מייקרוסופט.
המוצרים של אפל – Numbers, Pages, Keynotes
לא מזמן נחתה ההבנה במשרדי אפל כי יש צורך גם לספק את אפשרות השיתוף ועבודת הצוות גם לאפליקציות שלה. לכן כיום ניתן לשתף קישור של העבודה הנעשית במכשירי אפל שלך בין מכשירי אפל השונים – כלומר, ניתן להשתמש ביכולת זו אך ורק בין מכשירי אפל (אייפון, אייפד, מקבוק).
זהו לא פתרון אידיאלי, אך אם האדם איתו עליך לעבוד גם מחזיק במכשיר מסוג זה ניתן גם לקחת את האפשרות הזו בחשבון.
מקווה שהכתוב פה יסייע לך קצת יותר בלהפיק את המיטב משגרת הלימודים שלך ויפתח לך את התאבון לנסות דברים חדשים בתחום.
בהצלחה!