התוכנית התלת שנתית בצפת – להתחיל ללמוד רפואה בחו”ל ולסיים בארץ

פעם כשהיינו צעירים ותמימים האמנו שיהיה אפשרי להתקבל ללימודי רפואה בישראל. ואז התבדינו. בעקבות כך מצאנו מקום ללמוד רפואה בחו”ל והפכנו קרובים יותר בצעד אחד להגשמת החלום. אז מה אם הייתי אומרת לך שאפשרי לסיים את לימודי הרפואה בישראל ואפילו עם רישיון ישראלי גם אם התחלת את לימודי הרפואה בכלל על אדמת נכר? הכירו את התוכנית התלת שנתית בצפת!

התוכנית התלת שנתית של אוניברסיטת בר אילן מאפשרת לסטודנטים הלומדים בחו”ל להתמיין ללימודים קליניים בישראל ולסיים את לימודיהם עם רישיון רפואי ישראלי ללא הצורך בביצוע מבחן רישוי. במאמר הבא אציג מה זו התכנית הזו בכלל? מה היא יכולה לספק? מה החסרונות? מה היתרונות? ואיך אני חווה אותה – הגיע הזמן לצלול!

התוכנית התלת שנתית בצפת – מה זה?


התוכנית התלת שנתית היא מסלול הלימודים היחיד בארץ שמאפשר לסטודנטים שלמדו את השנים הפרה-קליניות בחו”ל לסיים את השנים הקליניות בישראל ולקבל רישיון ישראלי. מסלול זה מתקיים תחת חסותה של אוניברסיטת בר אילן בפקולטה לרפואה ע”ש עזריאלי בצפת. 

חשוב לי לציין כי ישנה רק הזדמנות אחת להתקבל לתוכנית בסמסטר החמישי ללימודים במועד ההרשמה שניתן על ידי האוניברסיטה.

כדי להתקבל לתוכנית התלת שנתית בצפת צריך לעמוד במספר תנאים (נכון לשנת 2022) –

לימודי רפואה

  1. למידה במסלול רפואה כללית שש שנתי באוניברסיטה מוכרת בחו”ל על ידי משרד הבריאות.
  2. מעבר כלל הקורסים שנלקחו וסיום שלוש שנים פרה-קליניות במסלול לימודי רפואה שש שנתי מוכר.

מיון ראשוני

  1. בגרות מלאה.
  2. ציון פסיכומטרי מעל 600 (מועד אחרון הוא מועד ספטמבר משום שבדצמבר כבר צריך להירשם לתוכנית ולהגיש את הציון)

מבחן הידע

  1. כל המועמדים העונים לקריטריונים של מיון ראשוני יתבקשו לעבור בחינת ידע במקצועות פיזיולוגיה, ביוכימיה ואנטומיה.
  2. על מנת לעבור את המבחן יש לקבל ציון העולה על 60 (36 שאלות נכונות).
  3. המבחן עצמו בנוי מ-60 שאלות (20 שאלות בכל נושא), ניתנות 90 דקות למענה על השאלות ומילוי דף התשובות.
  4. את הסילבוס והספרים הדרושים ניתן למצוא כאן.

הערכה אישיותית

  1. מענה על שאלון של”ו.
  2. ראיונות אישיים –
    • ראיון אישי ביוגרפי יתבצע על ידי פסיכולוג/ית בנוכחות רופא/ה.
    • ראיון מצב יתבצע בידי רופא/ה ונועד לבחון את תגובתך למצבים שונים ודילמות. הדילמות דומות לאלה הנשאלות בעת הקבלה לרפואה בתוכנית השש שנתית בישראל, הייתי מחפשת דוגמאות ומתרגלת את המענה עליהן.

החל מ-2022 נוסף שלב החדש בדרך לסיום לימודי הרפואה בישראל – מבחן הידע. 

בשנת 2022 התהליך המתואר לא התקיים בשל התפרצות קורונה משמעותית בישראל שמנעה ממבחנים להתקיים פיזית, אני מתארת את זה באופן מפורט יותר בסוף המאמר כחלק מחוויותי האישיות. 

באופן כללי שלבי הקבלה אמורים להתנהל באופן הבא – 

  1. מה-1/12 עד ה-1/1 אמורה להיפתח ההרשמה לתוכנית.
  2. המיון הראשוני יסתיים תוך חודש מהרשמה באתר הפקולטה; עמידה בכל הסעיפים שלו היא תנאי הכרחי להמשך תהליך המיון והזמנה למבחן הידע.
  3. מבחן הידע יתקיים בצפת ואמור לסייע למועמדים להפגין את הידע שרכשו במהלך הלימודים בנושאים ביוכימיה, אנטומיה ופיזיולוגיה, ציון המעבר הוא 60.
  4. מועמדים שצלחו את שני שלבי המיון הראשונים יזומנו להערכה אישיותית הכוללת ראיון אישי ביוגרפי, ראיון מצב ומענה על שאלון של”ו.
  5. לאחר סיום תהליך המיון המועמדים המתאימים יקבלו אישור קבלה “על תנאי”.
  6. בתום הסמסטר השישי על המועמדים המתאימים להציג את תדפיס הציונים המאשר כי השלימו את כלל חובותיהם הלימודיות עבור שלוש השנים הראשונות ואישור מעבר לשנה הרביעית מהפקולטה. 
  7. לאחר השלמת כלל הדרישות, המועמדים המתאימים יקבלו אישור סופי להתחיל את לימודיהם במסלול התלת שנתי באוניברסיטת בר אילן.

כלל המיונים אמורים להתקיים באופן פרונטלי בפקולטה בצפת וחיוניים להמשך תהליך המיון.

העלויות הרשמיות הנדרשות על מנת להתקבל למסלול כוללות (נכון לשנת 2022) –

  1. תשלום עבור הרשמה לתוכנית – 429 ש”ח
  2. תשלום עבור ההרשמה למבחן הידע – 400 ש”ח

תשלום 829 ש”ח עבור המסלול הוא המינימום הנדרש, על תשלום זה ניתן להוסיף עוד תשלומים כגון – 

  • ספרי לימוד עבור מבחן הידע
  • ערכות הכנה שונות עבור מבחן הידע והראיונות 
  • דלק עבור הגעה פיזית לפקולטה (פעמיים)
  • השכרת מקום לינה בצפת (פעמיים)

יתרונות וחסרונות של המסלול התלת שנתי


אין ספק שלמסלול התלת שנתי המוצע ישנם יתרונות רבים, אך עם זאת הוא טומן בחובו גם חסרונות לא מעטים. אנסה לספק לך תמונה רחבה יותר של התוכנית על מנת לסייע בקבלת ההחלטה אם לנסות או לא לנסות להתקבל לתוכנית.

  1. כלכלי – התשלום עבור התוכנית עצמה מתגמד עשרות מונים אל מול התשלום עבור רוב תוכניות לימודי הרפואה בחו”ל (אולי חוץ מאיטליה). שכר הלימוד הוא שכר לימוד אוניברסיטאי ללימודי תואר שני.

  1. חשיפה קלינית בעברית – אם חשקה נפשך בסוף הלימודים לחזור לארץ ולעסוק ברפואה על אדמת הקודש חשיפה למערך הקליני בעברית היא יתרון משמעותי. זה יאפשר אינטגרציה מהירה יותר במערך הרפואי הישראלי ויצירת קשרים משמעותיים עם מחלקות ישראליות שיאפשרו התקדמויות רצויות בקריירה.

  1. קידום החיים האישיים – עקירת החיים לחו”ל תקדם אותך מבחינה אקדמית מקצועית אבל לעיתים חלקים אחרים ולא פחות חשובים של החיים נשארים קפואים במהלך הזמן הזה. החזרה לישראל יכולה לסייע בקידום ושמירה של חלקים אחרים של החיים כמו זוגיות, משפחה וחברים.
  1. ויתור על רישיון אירופאי – היתרון הגדול של לימודים באיחוד האירופי הוא סיום הלימודים עם רישיון אירופאי האפשר לעסוק ברפואה כמעט בכל מקום ביבשת. מצב זה פותח דלתות מקצועיות רבות שללא הרישיון כנראה לא היו אפשריות.

  1. ויתור על USMLE – רבים מהסטודנטים הישראלים לרפואה בחו”ל בוחרים לגשת למבחני הרישוי האמריקאים משום שמעבר של שני השלבים הראשונים מסייע לקבל רישיון ישראלי ללא הצורך בביצוע מבחן הרישוי הישראלי. המעבר לתוכנית התלת שנתית מאפשר קבלה ישירה של רישיון ישראלי וכך גורם לרבים לוותר על ביצוע ה-USMLE שיכול לקדם אותם רבות מבחינה מקצועית. 

  1. שנים קליניות בבתי חולים פריפריאליים – לצערי זה לא משהו שנעים לכתוב או להגיד, אבל בסופו של יום בתי החולים בהם יתקיימו הלימודים אינם בתי החולים בהכרח הטובים בישראל. ישנן תוכניות באוניברסיטאות רבות המאפשרות לסטודנטים ישראלים בחו”ל חשיפה קלינית בישראל המוכרת ע”י המוסד האקדמי בבתי החולים הטובים בישראל (אומנם בתשלום נוסף אבל זה מתגמד לעומת כל ההשקעה כבר שנעשתה).

  1. צפת כמקום מגורים – בסופו של יום כשגרים בערים כמו פראג, בודפשט, רומא, מילאנו, רגילים לעיר גדולה שכיף לחיות בה וליהנות ממנה. הן מציעות חיי לילה, מסעדות, ברים, הכרות עם אנשים חדשים והמון המון כיף – מה שצפת פשוט לא. בנוסף, בשל המיקום הגיאוגרפי של צפת לא קל להגיע אליה עם רכב ושלא נתחיל לדבר על התחבורה הציבורית.

החוויה האישית שלי בעת המיון לתוכנית התלת שנתית


שנת הלימודים 2021/22 היא השנה השלישית שלי בלימודים וככזו הייתה השנה שבה יכולתי להתמיין לתוכנית. 

מלכתחילה ניסיתי להתקבל ללימודי רפואה בישראל. אחרי כמה ניסיונות כושלים הבנתי שאהיה חייבת ללמוד רפואה בחו”ל והייתי צריכה למצוא דרך אחרת לסיים את הלימודים בארץ. בתחילת הלימודים הייתי בטוחה שאגיש את מועמדותי למסלול הזה וראיתי את עצמי מסיימת את לימודי בישראל. 

לאורך הלימודים לאט לאט הרצון והביטחון שלי בתוכנית התערערו – נהנתי מפראג, מהחברים שרכשתי, מהחוויות שצברתי והתרגלתי לאופי הלימודי של הפקולטה שלי. שלוש שנים שלמות שבניתי לי פה חיים – בסוף קשה מאוד לוותר ו”לזרוק לפח” שגרת חיים שלמה. בנוסף, נחתה עלי ההבנה שבסופו של דבר מבחינה מקצועית עדיף לי לסיים בפראג, הרי אם אסיים פה ארוויח לא רק רישיון אירופי אלא גם רישיון אמריקאי וישראלי בזמן שבישראל כנראה אשאר רק עם אחד. 

אבל, עם כל הרצון שלי להמשיך בפראג ולהנות מהחוויה, הרגשתי שמשהו חסר לי. רבים מהחברים שלי כאן כבר הגיעו עם איזו שהיא זוגיות מהבית או שהצליחו לבנות להם אחת כאן ואני כבר התחלתי להרגיש לבד בגילי המופלג (25). הבחורים המקומיים לא עניינו אותי במיוחד וכמות הישראלים הייתה מצומצמת מלכתחילה. לכן הבנתי שכדי להתקדם במישור הזה הסיכוי הכי טוב שלי יהיה לחזור לישראל ולנסות כאן. אז נרשמתי בדצמבר 2021 למסלול הזה וניסיתי את מזלי. 

חשוב לי לציין כי השנה בה נרשמתי היא הסוף של הקורונה (בתקווה?), מה שיהיה משמעותי מאוד לסיפור ולהשתלשלות האירועים. 

במקור התוכנית הייתה כזו – 

  1. הרשמה לתוכנית התלת שנתית היא בין ה-1/12/21 עד ה-1/1/22
  2. קיום מבחן ידע ב-7/2/22
  3. הערכה אישיותית בין ה-13-15/02/22

אם כך היו מתנהלים הדברים היינו אמורים לקבל את אישורי הקבלה או את מכתבי הדחייה בערך בחודשי מרץ-אפריל. אבל הם לא התנהלו כך, אלא כל מה שיכל להשתבש – השתבש.  

בתחילת 2022 נקבע על פי המל”ג כי לימודים לא יתקיימו במוסדות הלימוד בשל התפרצות קשה של מחלת הקורונה (בשיא בערך מיליון וחצי מאומתים בכל רחבי הארץ). לכן, שלושה שבועות לפני מבחן הידע נשלח לנו מייל המודיע על ביטול מבחן הידע ב-7/2 ומתן האפשרות לפקולטה בצפת לשמור לעצמה את הזכות לקיים את המבחן בכל מועד המתאים לה כל עוד זה יתקיים לפני מתן התשובות הסופיות. 

שבעה שבועות (מרץ) לאחר מכן קיבלנו מייל המודיע לנו כי המבחן יתקיים באמצע אפריל ממש לפני פסח. בתגובה נשלח מייל המוחה על התאריך שנבחר ומעלה את הבעייתיות שנוצרה עם קריאה לביטולו של המבחן. 

בתגובה למכתב זה הפקולטה שינתה את תאריך המבחן ואיפשרה את קיומו בשני מועדים שונים –

  1. 22/5/22
  2. 10/7/22

נכון לזמן כתיבת שורות אלו, שני המבחנים התקיימו אך תשובות באשר לציוני המבחן או הקבלה לתוכנית לא ניתנו לאף אחד ואחת מהמועמדים. 

היו מספר נקודות שהראו לי בעייתיות מסוימת בהתנהלות הפקולטה בצפת שגרמה לי להרגיש שהסיבה היחיד והיתרון היחיד מבחינתי הוא ההתקדמות שלי בחיים האישיים. 

  1.  הפקולטה, שלכל הדעות אמורה להיות מנוהלת על ידי טובי המוחות, לא יצרה תוכנית ב’ לאפשרות שלא ניתן יהיה לקיים את מבחן הידע באופן פיזי וגרמה לעוגמת נפש ואכזבה רבה בקרב רבים מהמועמדים.

  1. אי מתן הציונים למבחן הידע ותשובות סופיות של קבלה/דחייה בשלב כה מאוחר כמו חודש יולי. בסוף בין אם מתקבלים ובין אם לא יש המון סידורים שצריך לעשות, ביניהם –
    • חידוש ויזה/ סגירת חשבונות שונים
    • מציאת דירה ושותפים
    • מעברי דירה/מדינה
    • עדכון שותפים במצב החדש
    • תשלום עבור לימודים (במוסדות אקדמיים מסוימים נעשה כבר בחודש יולי)

  1. תחושת זלזול בזמן שלנו כסטודנטים – במשך זמן רב לא ידענו מתי יתקיים מבחן הידע, וגם כשכבר ידענו קרה מצב בו נקבעו תאריכים שלא מתאימים לאנשים רבים (שאף בחרו לא לגשת). המטרה הראשונית שלנו כסטודנטים לרפואה אמורה להיות עמידה בחובות האקדמיות שלנו עבור המוסד בו אנחנו לומדים. כלומר, להצליח לסיים מבחנים בזמן ולגשת למועדי ב’ אם אנחנו צריכים כאלה. זו אמורה להיות גם המטרה של הפקולטה בצפת, אך לצערי זה הרגיש שההפך הוא הנכון – מה שחטא למטרה וגרם לתחושת מרירות במועמדים רבים (שאני אחת מהם). בסופו של דבר תכננתי את לוח מבחני סמסטר חורף שלי סביב המועד המקורי (7/2) של מבחן הידע ולוח מבחני הקיץ שלי סביב המועד המחודש (10/7). אין ספק שהלחץ להספיק את כל המבחנים וגם ללמוד למבחן הידע גורם לפגיעה בלימודים ובציונים של רבים.

  1. חוסר שקיפות בתהליך המיון – לאורך כל תהליך המיון המועמד לא יודע איפה הוא נמצא ביחס לאחרים. בעוד שתהליך הקבלה לתוכנית ה-6 שנתית כל שלב בו מספק ציון ומשוב על מקומו של המועמד בתהליך, כאן הכל נעשה במחשכים ואי אפשר לדעת היכן אדם מדורג עד לקבלת התשובה הסופית. בנוסף, קיימות סברות לאורך השנים כי מועמדים מקושרים מצליחים להתקבל לתוכנית גם אם לא בהכרח מגיע להם. לא יודעת אם זה נכון או לא, אבל במצבים בהם שום דבר לא שקוף, הכל יכול לקרות.

  1. הכנה למבחן הידע – חוץ מכל מה שנכתב למעלה חשוב לי להוסיף שההבנה שלנו בנוגע לשאלות שישאלו במבחן הייתה לוקה בחסר. היינו צריכים להתבסס על הסילבוס העצום ועל 5 שאלות לדוגמה באתר כדי להבין בערך איך אמור להראות המבחן. לטעמי, טוב הייתה עושה הפקולטה אם הייתה מחקה את מאל”ו, ולכל הפחות מפרסמת מבחן אחד לדוגמה כדי ליישר קו ולסייע לנו להבין קצת יותר טוב מול מה אנחנו מתמודדים. בסוף רובינו יצאנו מהמבחן בהלם, ואני יכולה להגיד עם יד על הלב שהיו דברים רבים שלמדתי שלא אוזכרו בכלל במבחן בעוד שדברים אחרים קיבלו את הבמה המרכזית.

בסופו של יום המטרה של חוויותי האישיות היא לא להשחיר את המוסד עצמו, אלא לספק תמונה רחבה יותר של הדרך שעברתי ולהכין אותך למצב שיכול לקרות גם בקרב הדורות הבאים של המועמדים. יכול להיות סיכוי שגם הם יחוו יחס כזה במהלך הניסיון שלהם להתקבל למסלול ולזה צריך להתכונן. 

עדיין אני לא יודעת אם עברתי או לא ואין לי את היכולת לתאר איך נחווים הלימודים עצמם. יכול להיות שאלה תחושות קשות ששמורות רק לנסיבות הספציפיות שאני חוויתי ולא מתארות את חוויית המיון הסטנדרטית (הלוואי), ויכול להיות שלא. בכל מקרה ישנה חשיבות בהכרה בנסיבות האלו ובדרך בה הפקולטה בחרה להתמודד עם קשיים לאורך הדרך.

מאחלת לך בהצלחה בבחירה בדרך שתהיה טובה ומתאימה לך!